expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak si vybrat SUV? Hledejte pohon, velikost, komfort a výbavu


16.10.2024
 | 
6 min. čtení.

Co je to vůz typu SUV a jaký je rozdíl mezi SUV a crossoverem?

SUV je zkratka, kterou zná každý, ale víte, co znamená? Je to zkratka pro "Sport Utility Vehicle", což je kombinace pohodlí osobního vozu s funkčností SUV.

Tato kategorie se začala formovat v poválečném období, kdy byla vojenská vozidla, jako například Jeep, upravena pro civilní použití. Od té doby prošla vozidla SUV vývojem od primitivních a účelových modelů až po luxusní a moderní vozidla.

Historicky nejznámějšími vozy SUV byly americké vozy, například Ford Bronco nebo Chevrolet Suburban. Dnes samozřejmě vozy SUV neslouží jen k překonávání terénu, mnohé z nich už k tomu ani nejsou funkčně ideální, ale nabízejí více prostoru a výkonu zejména na dlouhé cesty. Pokud mají pohon 4x4, jsou také určeny pro aktivní životní styl.

V této souvislosti stojí za zmínku ještě mladší příbuzný třídy SUV, a to kategorie zvaná crossover. V tomto případě se jedná o hybrid mezi tradičním SUV a osobním vozem. Crossovery jsou postaveny na platformě osobních automobilů, ale mají lepší jízdní vlastnosti.

Na rozdíl od vozů SUV, které jsou často vybaveny pohonem 4x4, crossovery obvykle nabízejí pohon předních kol nebo volitelný pohon všech kol. Jsou tedy zaměřeny spíše na město a pohodlí na tradičních dálnicích nebo okresních silnicích. Obvykle jsou také prostorově menší, takže je od vozů SUV rozeznáte na první pohled.

Základní kritéria: typ pohonu, palivo, velikost a bezpečnost.

Pokud tedy již víte, že si chcete koupit SUV, je třeba při výběru zvážit několik základních kritérií. Mezi nejdůležitější patří typ pohonné jednotky, palivo, velikost vozu a bezpečnost s ohledem na základní funkce a výbavu. Snažte se nepodcenit žádné z těchto kritérií.

Z hlediska typu pohonu je to pravděpodobně nejdůležitější faktor. Pokud plánujete jezdit převážně po městě, postačí vám pohon jedné nápravy, ať už přední, nebo zadní. Pokud však budete jezdit i na méně přístupných místech, zejména v horách nebo v terénu, a to i při častém sněžení, pak vám pohon 4x4 poskytne mnohem lepší trakci.

Druhým kritériem je výběr paliva. Benzínové motory jsou tišší a vhodnější pro kratší cesty, zatímco naftové motory jsou úspornější pro dlouhé cesty a větší zatížení. V jejich případě je však třeba počítat s vyššími náklady na údržbu a následný servis v pozdějším období.

Pokud jde o velikost a prostornost, i zde vybírejte s ohledem na budoucnost. Pokud budete mít větší rodinu nebo budete jezdit na delší cesty, vezměte si raději větší SUV.

Některé z největších modelů mají také více místa pro cestující, například třetí řadu sedadel. Co se týče bezpečnosti, SUV obecně velmi dobře zajišťují pasivní ochranu cestujících, o to více je třeba se zajímat o pokročilé systémy. ABS, ESHP, kontrola trakce nebo airbagy jsou samozřejmostí, stejně jako nouzové brzdění.

Zaměřte se také na komfort, zábavní vybavení, světla a střechu.

Další kritéria, na která je třeba se zaměřit, se týkají pohodlí a zážitků z jízdy. Dobrým příkladem jsou sedadla a jejich vybavení.

Kvalitní sedadla s vyhříváním, ventilací a elektrickým nastavováním mohou zpříjemnit i delší cesty, proto se na ně, zejména v SUV, pořádně podívejte. Pozor také na materiál, kůže není v létě ani v zimě ideální, lepší jsou syntetické potahy.

Multimediální vybavení je důležité jak na dlouhých cestách, tak v případě, že máte děti. V druhém případě vybírejte modely s dotykovým displejem, prémiový zvukový systém a možnost připojení k telefonu prostřednictvím Apple CarPlay nebo Android Auto by měly být samozřejmostí. Pak i delší cesty proběhnou rychleji a s lepším zážitkem.

Dalším prvkem, který umocňuje zážitek z jízdy, je panoramatická střecha. Dnes se nemusíte obávat její konstrukce ani ochrany před letním horkem, naopak poskytuje více přirozeného světla a možnost vychutnat si výhled.

Poslední důležitou součástí vybavení pro větší pohodlí a zážitek jsou kvalitní světla. Ideální je zvolit modely se světelnou technologií LED Matrix nebo modernější laserová světla. Tyto typy výborně osvětlují vozovku a přizpůsobují se podmínkám, takže je jízda v noci bezpečnější i za jasného slunce.

Nejoblíbenější značky a modely v naší zemi a důvody, proč jsou tak žádané

Pro inspiraci jsme pro vás připravili také přehled nejoblíbenějších modelů SUV na našem trhu, mezi které patří zejména modely značek Kia, Škoda, Dacia, VW a Hyundai.

Kia Sportage se díky své atraktivní ceně, spolehlivosti a modernímu designu dlouhodobě drží na předních příčkách prodejních žebříčků. Nabízí vyvážený mix komfortu, výkonu a technologií, což z něj činí ideální rodinné SUV.

Škoda Karoq a větší Škoda Kodiaq jsou zase oblíbené pro svá praktická Simply Clever řešení a tradičně prostorné interiéry. Karoq je kompaktní SUV ideální do města, zatímco Kodiaq s větším zavazadlovým prostorem a sedmimístnou variantou je ideálním členem rodiny. Zajímavou nabídkou je také Dacia Duster s vynikající cenou.

Co se týče moderních technologií, bohaté základní výbavy a elegantního vzhledu, Duster směle konkuruje modelům Tucson od společnosti Hyundai . Nabízí pokročilé asistenční systémy a velmi zajímavou cenu, ale také o něco hezčí design ve srovnání s Dacií.

Poslední v našem přehledu je VW Tiguan . Navenek se jedná o rozměrově menší vůz kategorie SUV, například ve srovnání s modelem Touareg, ale je oblíbený pro svůj prémiový design, tradičně vysokou úroveň zpracování a vynikající jízdní vlastnosti. Ano, je o něco dražší než jeho konkurenti, ale dostanete německou preciznost a spolehlivé motory. Takže si vyberte!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku